#8 Joni Wiman

Joni Wiman osallistui FCC-sarjan avaukseen Inkoossa ja sijoittui hienosti viidenneksi. Lisää on varmasti luvassa kun siihen on aikataulun puitteissa mahdollista.

 

Fordin 21-vuotias suomalaiskuljettaja Joni Wiman on Amerikan Global Rallycross (GRC) -sarjan uusi ja samalla sarjan historian nuorin mestari. Ensimmäistä kauttaan lajin kuninkuusluokassa Supercareissa ajava Wiman ajoi kauden päätöskisassa Las Vegasissa toiseksi, joka riitti mestaruuteen.

Osakilpailun voittoon ajoi Wimanin pahin uhkaaja Fordin Ken Block, joka jäi sarjan yhteispisteissä viiden pisteen päähän suomalaiskuljettajasta.

Las Vegasin maailmankuulun Stripin välittömässä läheisyydessä ajettu finaalilähtö oli Wimanilta kylmäpäinen suoritus ja taktinen täysosuma. Neljännestä ruudusta matkaan startannut suomalaiskuljettaja osoitti taitonsa, välttämällä ensimmäisten mutkien kolarit.

Kun kymmenen kierroksen finaali oli puolivälissä, Wiman näki mahdollisuutensa. Suomalaiskuljettaja päätti ajaa jokerilenkin, jonka ansiosta hän nousi neljänneltä sijalta Blockin kantaan toiseksi.
Block teki finaalin kärjessä sen, mitä oli tehtävissä, mutta se ei riittänyt takiaisen tavoin hänen perässään roikkunutta ja loistavan ajon suorittanutta suomalaiskuljettajaa vastaan.

Mestaruuden ratkettua Wiman oli iloinen ja huojentunut.
- Kun ajoin maalilinjan yli niin ensin oli lähteä jalat ja sitten koko kroppa alta. Fiilis on todella hieno ja olo huojentunut. Ei tätä vielä oikein edes tajua. Taktiikkani onnistui täydellisesti. Vältin kolarit ja ajoin koko finaaliin vain Block tähtäimessäni. Toinen sija riitti, muuta ei tarvinnut tänään edes yrittää, Wiman iloitsi finaalin jälkeen.

Rallin kaksinkertaisen maailmanmestarin Marcus Grönholmin suojatin nousu rallicrossin kansainväliseen eliittiin on ollut nopeaa. Vuosi sitten Wiman voitti Amerikassa nuorille kuljettajille suunnatun rallicrossin Lites-luokan mestaruuden ja nyt ensi yrittämällä Fordilla lajin kuninkuusluokan Supercar-luokan mestaruuden.

Kaksi perättäistä mestaruutta vie kovaa vauhtia nuorta suomalaiskuljettajaa lähemmäksi hänen tavoitteitaan: lajin ammattilaisuutta ja maailmanmestaruutta.
- Vielä en tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Ei tämä mestaruus ainakaan mahdollisuuksiani huononna. Mietitään vaihtoehtoja sitten myöhemmin.

Las Vegasissa on aikaisemminkin juhlittu autourheilun suomalaista mestaria, sillä tapahtuma-alueen viereisellä tontilla Williamsin Keke Rosberg tuuletti formula ykkösten maailmanmestaruutta vuonna 1982. Mestaruusjuhlille tuskin löytyy parempaa paikkaa maailmassa kuin legendaarinen Las Vegas.
- Vielä en tiedä, mitä tiimini ja Ford ovat mestaruusjuhlien suhteen suunnitelleet, mutta kun tässä ympärille katsoo niin potentiaalisista juhlapaikoista ei ainakaan tule olemaan pulaa.

Joni Wimanin mestaruuden myötä Ford voitti Amerikan Global Rallycross (GRC) -sarjasta neljännen kerran perättäin kuljettajien ja autonvalmistajien mestaruudet.

GRC-sarjan loppupisteet 2014
1. Joni Wiman (FIN) 381
2. Ken Block (USA) 376
3. Scott Speed (USA) 344
4. Nelson Piquet Jr. (BRA) 306
5. Sverre Isachsen (NOR) 280

Teksti: Oy Ford Ab/Joni Wimanin tiedotus/ Marko Mäkinen, kuva: OMSE

 FCC & sosiaalinen media

Osallistu keskusteluun ja tutustu muihin lajin harrastajiin helposti Facebookin avustuksella. FCC:n löydät Facebookista klikkaamalla tähän.